Hvorfor - Sæby og Omegns Bevaringsforening

Gå til indhold

Hvorfor

Bygningsbevaring

HVORFOR behøver vi en bevaringsforening?

Sæby er noget helt specielt. Det unikke miljø med bygninger og bymiljø er til dels bevaret. Rødderne er lange, og kan følges tilbage til middelalderen. Ikke dermed sagt at vi stadig befinder os i middelalderen, og vi skal heller ikke forsøge. Men de elementer, der har overlevet, skal vi værne om. Ikke alene bygninger, men også det miljø, der stadig kan opleves, hvis vi kikker os omkring.

At det ikke er noget, nogle få mennesker finder på, fordi de ikke bryder sig om forandringer, kan ses i den beskrivelse Nationalmuseet lavede sidst i 1960’erne. Her beskrives Sæby som enestående og helt unik.

I Bevaringsforeningen er vi helt enige, og vi gør hvad vi kan for at bidrage til oplysningen om, og interessen for at bevare disse værdier. Ikke fordi vi skal bo i en ”museumsby”, men der altså visse umistelige værdier, vi er nødt til at værne om. Fremskridtet kan vi ikke stoppe, men det må ikke ske på bekostning af førnævnte arkitektoniske og miljømæssige perler.

Heldigvis har mange forståelse for bevaring af bygningers arkitektoniske særpræg, og respekterer dette særpræg når bygningen skal renoveres eller ombygges. De har nemlig forstået, at et hus med sjæl er langt mere spændende at bo i. Og i længden er det heller ikke dyrere, idet huse, der er behandlet med respekt for arkitekturen og det gode håndværk, er langt mere værd, end hvis man har valgt at gå discount vejen. Bare spørg en ejendomsmægler.

Turismen trives naturligvis også bedst med en bevaring af de unikke bygninger og miljøer. Det være sig sejlende, der til dels stadig har det utrolig flotte ”ind-kik” til Sæby og ikke mindst Sæby Kirke, det være sig campister, der fra stranden ved campingpladserne også har udsigten til Sæby Kirke, og det være sig turister i sommerhuse og på hoteller, der ynder at gå ture i det unikke miljø. Passer vi ikke på miljøet i Sæby, vil vi undergrave turismen.

Bevaringsforeningen for Sæby og Omegn er ikke en protestforening. Vi har til formål at informere og argumentere. Vores hjemmeside er blot et element i dette arbejde.

Såfremt du er enig i formålet med Bevaringsforeningen, bør du være medlem af vores forening. Er du det ikke allerede, så kan du her på hjemmesiden melde dig ind. Har du spørgsmål til foreningen, er du meget velkommen til at kontakte formanden (kan ske via link her på hjemmesiden)Tilbage til indhold